A műkörmösöm ajánlotta a napelem telepítést

Nem gondoltam volna, hogy épp a műkörmösöm fog előállni a megoldással a magas villanyszámláimra, de ha már így történt megosztom veletek a történetet, hátha Laura ötlete másnak is jól jön. Szóval, ahogy lenni szokott amíg ő a tőle megszokott precizitással festegette a kedvenc virágos mintámat a körmömre, és mindenféléről fecsegett az én gondolataim teljesen máshol jártak. Tél volt, és ami azt illeti ez a családom számára mindig is egy húzósabb időszak volt, hiszen rengeteg a kiadás az ünnepek miatt, de emellett még a rezsi díja is az egekben… Nem beszélve arról, hogy a gyerekek kikönyörögtek egy giccses rénszarvasos fényfüzért az üzletben, amit természetesen megvettem nekik, mert épp akciós volt, de arra nem gondoltam, hogy milyen mértékű áramot fogyaszt, csak mikor megláttam a villanyszámlát. Persze nem ez az egy füzér volt az oka annak, hogy sokat kellett fizetni, nyilván összeadódtak a dolgok. Természetesen első sorban a fűtés volt a legköltségesebb mind közül, de a vége mégis az lett, hogy a gyerekek tombolása ellenére le kellett kapcsolni az összes kültéri fénydekorációt.

Mikor Laura észrevette, hogy egyáltalán nem figyelek rá, csak bambulok magam elé, megkérdezte mi a gond. Végig néztem az ablakon tündöklő égősoron és a hatalmas csilláron majd mélyet sóhajtva közöltem, hogy azt hiszem a gyerekek most utálnak engem. Az igazság az, mondtam, hogy kaptunk karácsonyra egy nagyobb összeget a rokonoktól, hogy költsük el valami hasznosra, vagy újítsunk fel valamit a házon, de egyenlőre kénytelenek voltunk a számlák fizetésére is kivenni belőle. Borzasztó milyen rezsiárak vannak!

De hát ez szuper! – csillant fel a műkörmösöm szeme. – Vegyetek belőle egy napelemet. Nálam is az van, és egy fillért se fizetek villanyszámlára évek óta. Pedig reggeltől estig világít minden.

Napelem? – kérdeztem bizonytalanul. – Az tényleg megéri? Sokat hallottam róla, de nem tudom… Megtérül?

Persze, hogy megtérül! Nekem öt éve van meg, kiválóan működik, és legfeljebb még egyszer ennyi időn belül már vissza is hozza az árát. Utána pedig mondhatni teljesen ingyen lesz az áram még vagy húsz évig biztosan. Ha zavarnak a villanyszámlák, akkor ez a legjobb befektetés.

Nem is tudom. Honnan rendelted meg?

A Napelem Rendszertől – mondta és már elő is kapta a telefonját, hogy bepötyögje a következőt: https://napelemrendszer.info. – Ez az oldaluk, itt minden információt megtalálsz.

És milyen áron van egy ilyen napelem?

Az sok mindentől függhet. Az enyém kétmillió körül volt, persze ebben benne volt a beszerelés és minden tartozék is. De számít az ingatlan fekvése, a napelem teljesítménye, az hogy mennyi áramot fogyasztotok… De ne aggódj, ha kitöltöd az ajánlatkérő szelvényüket, felkeresnek és kimennek hozzátok egy helyszíni felmérésre, ahol mindezt megvizsgálják.

És ez nem drága?

Teljesen ingyen van. És még semmi elköteleződést nem jelent. Így csak meghatározzák mekkora napelemre van szükségetek és meg tudják mondani az árát, ez után eldöntheted, hogy szeretnéd e. Ha pedig megkötöd velük a szerződést, akkor neki is állnak minél előbb. Nálam is minden simán ment.

Pontosan, hogy működik a napelem? – kérdeztem, mert kezdte felkelteni az érdeklődésemet. – Vagy miért jó? Sose néztem még utána…

Egy beépített fotovoltaikus rendszerről van szó, ami képes annyi áramot generálni, amennyire szükségetek van. Tulajdonképpen a nap elektromágneses sugárzásából állít elő egyenáramot, ezt pedig egy úgynevezett inverter alakítja váltakozó árammá. És ez a váltakozó áram lesz képes működtetni az elektronikai berendezéseidet, vagy például a fűtést.

Na jó, de ehhez akkor folyamatos napsütés kell, nem? Mi a helyzet télen vagy éjszaka? Akkor nem lesz áramunk?

Dehogynem. Nyáron, amikor tűz a nap rengeteg áramot termel a rendszer, sokkal többet mint amennyit felhasználtok. Ilyenkor ez az áram nem vész kárba, hanem egy kétirányú villanyórán át eljut az áramszolgáltatóhoz, aki ezt felhasználja. Viszont cserébe, télen, amikor a napelemed nem termel elegendő áramot, akkor a szolgáltató fog téged ellátni vele.

Tehát, hiába van napelemem, mégis a szolgáltatótól kell majd áramot vegyek? Ráadásul télen… Akkor ugyanott leszek nem?

Dehogy is. A szolgáltató azt az áramot, amit nyáron megkapott tőled elszámolja neked, azaz levonja a téli villanyszámlából. Mivel itt az országban nagyjából kiegyenlített a napos és a kevésbé napos idő, valószínű, hogy végül egyikőtök se fog tartozni a másiknak, de nektek folyamatosan lesz áramotok.

Azt hiszem ez így tényleg hasznos lehet. Elmondanád még egyszer, hogy találom meg a céget, aki a te napelem rendszeredet beszerelte? Nincs kizárva, hogy tényleg ebbe fektetjük majd a pénzt. Akkor végre a gyerekek is elégedettek lesznek a díszkivilágítás mániájukkal…

Persze. Csak írd be a keresőbe, hogy https://napelemrendszer.info és minden információt megtalálsz az oldalukon.

Mikor hazamentem a férjemmel alaposan utána olvastunk, hogy miként működik a rendszer, és megbizonyosodtunk róla, hogy valóban jó megoldás lehet a magas villanyszámlák ellen. Azóta is hálás vagyok Laurának a jó ötletért, a rokonainknak, akik mindezt lehetővé tették, és persze a profi kivitelezőknek.