Defekt miatt meghiúsult a manikűr

Néhány hete nagyon kínos esemény történt meg velem; úton voltam a manikűrösömhöz a szokásos kézápolásra, amikor defektet kaptam. Szerencsére nem történt nagyobb baj, a férjem azonnal odasietett a helyszínre, és segített feltenni a pótkereket. Az autógumik már eléggé el voltam öregedve az autón, sajnos sokáig halogattam a cseréjüket. Nem volt más választás azonnal cselekedni kellett, így felkerestem a weblapot, ahol autógumit szokásunk rendelni.

A GumiDiszkont.hu egy nyárigumi-téligumi webáruház, és minden tekintetben megfelelő szolgáltatást nyújt az érdeklődők számára. Egy szuper kereső felület látható a honlapon, ahol a látogató részletesen meg tudja adni az autója adatait, így olyan is sikeresen tud magának autógumit rendelni, aki nehezen boldogul az ilyesmivel. Nagy segítség mellé, hogy remek bejegyzésekkel, eligazítási segédlettel igyekeznek az ember segítségére lenni, ha esetleg valaki nem tudja például, hogy tulajdonképpen milyen méretű gumi is kellene a kerekeire. Megrendeléstől függően már akár másnap is kiszállításra kerülnek a megrendelt termékek. Az egyik utóbbi bejegyzésükben például egy nagyon érdekes témát feszegetnek, mégpedig, hogy a téli és a nyári gumit érdemes-e külön felnivel használni?

A szezonális gumicsere természetesen egy alap kötelezettség az autósok részéről, ennek ellenére folyamatosan zajlanak viták azzal kapcsolatban, hogy érdemes -e két különböző felnin tartani ezeket az abroncsokat. Ha megvizsgáljuk alaposabban a témát, találhatunk érveket és ellenérveket egyaránt.

A külön felnis megoldás mellett szól, hogy gyorsabb szerelést tesz lehetővé, és semmiképpen nem sérül ez esetben az abroncs, hiszen nem szedjük le és tesszük vissza a felnire. Ezáltal a centrírozás sem válik feltétlenül szükségessé, ha felnivel együtt szereljük le és fel a gumit. Mindez felettébb vonzó megoldásnak tűnik, de szót

A GumiDiszkont kitér arra, hogy ezek az érvek kecsegtetőek első hallásra, de ne felejtsük el ennek a megoldásnak az árnyoldalait sem. Eléggé költséges megoldásról van szó ugyanis, hiszen felniket vásárolni nem éppen olcsó dolog, sok esetben örül az ember, ha négy jó minőségű darabot megengedhet magának. Amennyiben ragaszkodnánk a külön szetthez, abban az esetben mélyen a zsebünkbe szükséges nyúlnunk. További ellenérv, hogy több hely szükséges a tároláshoz ezáltal, hiszen az éppen nem használt autógumit is valahol tárolnunk kell. Ha ezek külön felniken vannak, akkor nagyobb lesz az abroncsok súlya, ami tovább nehezíti a tárolást. Természetesen létezik olyan opció, hogy gumisnál tárolhatjuk, de nyilván ez is plusz költséggel fog járni.

Az egyik legnyomósabb ellenérv a nyomásérzékelő szenzorok folyamatos újratanításával járó procedúra. Az elmúlt években már egyre több autó kötelező tartozéka a nyomásérzékelő szenzor, és ezeket minden egyes felnicsere alkalmával újra és újra be kell állítani annak céljából, hogy pontosan mérhessen. Ez temérdek időt vehet el tőlünk, adott esetben még többet is annál, mint amit esetleg egy rövidebb idejű felnicserén megspóroltunk.

Végső soron levonható a GumiDiszkont.hu által kínált konklúzió; hogy egy felnivel sokkal inkább megéri, mint dupla felnivel. Emellett tudni érdemes, hogy egy megfelelő minőségű gumiabroncs nem roncsolódik nagymértékben a három vagy négy alkalom során, amikor cserélni visszük őket. Ennél többet pedig nem is kell tulajdonképpen kibírnia, hiszen a kopás, amely a használatból fakad, egyébként is indokolttá teszi a cserét időközönként. A cikkből is kiderül, hogy amennyiben pénzt szeretnénk spórolni szó, vagy az energiatakarékosság a szempont, akkor érdemes egy felniszettnél maradni és szerelőt keresni csere idején.

Én mindenképpen megfogadom a hasznos tanácsot, és azt is, hogy innentől kezdve jobban ügyelek arra, hogy időben lecserélje a kopott gumikat.