Uncategorized

Fontos, hogy a körmeinkre is igényesek legyünk!

Azt mindenki tudja, hogy a körömrágás egy rettenetesen rossz szokás, de azt már kevésbé, hogy akár ártalmas is lehet. A legtöbb ember jellemzően stresszhelyzetben rágcsálja a körmeit, de van, aki csak unalmában teszi ezt. Az ember nem gondolná, hogy ez hosszabb távon is kihatással lehet bizonyos dolgokra, pedig így van. Például az éveken át tartó körömrágást megsínylik a fogak is: cikk-cakkosak lesznek, és sérülhet a zománc is. Emellett pedig, ha a körömrágás már tudattalan tevékenységgé, szokássá válik, akkor bármikor képes elkezdeni. Biztos Te is láttál már az utcán, vagy éppen a buszon olyan embert, akinek majdhogynem már a csuklójáig a szájában volt a keze. Ez nem csak azért nem higiénikus, mert mindent összefogdosott és piszkos a keze, de ugyanúgy ő is megfogja dolga végeztével a kapaszkodókat.

És persze, esztétikailag sem szép látvány, sőt, gyakran olyan rossz állapotba kerülhetnek ettől a körmök, hogy már soha nem lesznek képesek rendesen visszanőni, főleg, ha húsig lerágja az ember. Arról nem is szólva, hogy ez már eléggé fertőzésveszélyes, és fájdalmas is lehet. Persze, nem tűnik ez így olyan nagy dolognak, de elkerülhetetlen, hogy mások is lássák a kezeinket, hiszen folyamatosan használjuk őket, mindig szem előtt vannak, és a körmeink állapota sok mindent elárulhat rólunk másoknak – még, ha tévesen is.

Édesanyám „körmösként” dolgozik – talán emiatt vagyok nagyon kényes ezekre a dolgokra – és rendszeresen járnak hozzá vendégek, akik szeretnének javítani a körmeik állapotán, de nincsenek otthon a körömápolásban. Ilyenkor általában vagy műkörömépítés történik, de ha nem olyan súlyos a helyzet, akkor a japán manikűr az, ami általában be szokott válni. Ez nem egy hagyományos manikűr, hanem valójában egy körömápoló kezelés is, hiszen ennek köszönhetően a körmök meg tudnak erősödni és egészségesebbek is lesznek. És akkor is érdemes kipróbálni, ha alapvetően nincs különösebb gondod a körmeiddel, de például nem elég erősek.

Ez a kezelés attól különleges, hogy a körmöket méhviasszal ápolják le, ami beépül a körömlemezbe, ezáltal erősítve és „táplálva” azt – mindemellett pedig egy természetes fényt is ad. Ezt otthon nem olyan egyszerű kivitelezni, mert ahhoz, hogy működjön, nem elég csak simán felvinni a körömre a viaszt, hanem szépen, szakszerűen bele kell dolgozni a körömlemezbe, hogy „beépüljön”. Ezt a módszert egyébként érdemes kúraszerűen alkalmazni, addig, amíg helyre nem állt a körmök állapota, így nagyjából 2-3 hetente érdemes felkeresni a szakembert. És mivel gyakorlatilag egy gyógyulási folyamatról van szó, így értelemszerűen nem is szabad sem festeni, sem pedig más egyebet csinálni a körmökkel.

És el is érkeztem egy – szerintem – sarkalatos ponthoz: a körömfestéshez. Engem borzasztóan idegesít, amikor azt látom, hogy valakinek teljesen le van pattogva a lakk a körmén. Képzeljetek magatok elé egy csinos, jól öltözött, szépen kisminkelt fiatal lányt, akinek ilyenek a körmei. Máris nem tűnik olyan vonzónak, igaz?

De, aki nem rágja vagy festi a körmeit, annak is érdemes foglalkoznia a körömápolás témakörével, akár férfi, akár nő az illető. Nem kell azért nagy dolgokra gondolni, nem feltétlenül kell körmöshöz járni, hogy az embernek igényesek legyenek a kezei és a körmei, de tény, hogy sokan nem használnak például körömkefét sem, és a körmök alá bejutott kosz, szintén igénytelenséget sugallhat.

Tippek körömápoláshoz

Ahhoz, hogy szép körmeink legyenek, valljuk be, nem kell megerőltetni magunkat, nem egy bonyolult dologról van szó. El is mondom, hogy én hogyan szoktam csinálni, és mik azok a lépések, amiket nem szabad kihagyni.

Az első és legfontosabb, mielőtt neki esel a körmeidnek, az az alapos kézmosás. Hiszen, ha reszeled és vágod, akkor tisztának kell lennie, nehogy a körömlemezbe, vagy a bőrödbe bekerüljenek a különféle baktériumok, mert ezek gyulladásokat és akár még kisebb fertőzéseket is okozhatnak. Mindig tiszta kezekkel kezdj neki, használj puha sörtéjű körömkefét is. Bevált módszer az is, ha egy kis ideig vízben áztatod a kezeidet, körmeidet. Így kissé felpuhul nem csak a bőröd, de a körömlemez is, sokkal könnyebben kezelhető. De, ugyanilyen fontos az eszközök fertőtlenítése is: akkor is, ha rajtad kívül senki nem használja sem a reszelőt, sem pedig az ollót!

És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz: bár még sokan vágják a körmeiket csipesszel, ez nem javasolt. Sokkal jobb, ha inkább reszelőt használsz: ez sokkal kíméletesebb a körmökhöz, ráadásul pontosabb is, jobban tudod vele formázni a körmeidet.

Próbáld meg elkerülni, hogy a körömágybőrt magadnak vágod! Könnyen belevághatsz a bőrödbe, és ez alapból is egy olyan rész, amit szakszerűen kell eltávolítani.

Ha gyengék a körmeid és könnyen törnek, akkor használj körömerősítő folyadékot! Ezt érdemes inkább szaküzletben, mintsem drogériában beszerezni. Hogyha pedig ki is szeretnéd lakkozni, javaslom, hogy előtte mindenképpen alkalmazz alapozó folyadékot is. Hogy miért? Mert az erősebb, sötétebb színek nagyon könnyen befoghatják a körmeidet, és mindegy mit teszel velük besárgulnak. Ilyen színek például: a fekete, a sötétkék, és a sötétebb vörös/bordó is. Alapozó használatával viszont ezt el tudod kerülni, hiszen nem közvetlenül a körömlemezre viszed fel a lakkot. Hogyha pedig le szeretnéd mosni a lakkot, akkor válassz inkább acetonmentes lemosót. Tudom, tudom az acetonos sokkal hatékonyabb – legalábbis ez a tapasztalatom – viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy rettenetesen kiszárítja a körmöket. Ha csak ritkán használod, akkor persze nem igazán árt, viszont, ha akár heti többször is, akkor egy idő után bizony érezni fogod, hogy a körmeid sokkal mattabbak.

Láthatod Te is, hogy ezek igazán nem nagy dolgok, havi 2-3 alkalommal azt hiszem, mindenkinek belefér az idejébe, hogy rendbe tegye a körmeit. De, ha inkább szakemberre bíznád, akkor egy sima manikűr erejéig is, nyugodtan ellátogathatsz egy szalonba.

És mit tehetsz még?

Ha esetleg rágod a körmeidet, de nincs különösebb, belső oka – stressz, vagy egyéb lelki problémák -, akkor is van megoldás, ha az akaraterőd nem elég, hogy elhagyd ezt a rossz szokást. A gyógyszertárakban lehet kapni kifejezetten körömrágás elleni lakkokat. Ezek úgy működnek, hogy borzasztó rossz ízük van, így, ha rágni kezdenéd a körmeidet, akkor egyből el is megy a kedved tőle, mert ezek a lakkok keserűek. Sajnos nem mindenkinek válik be, van, akit még ez sem tántorít el a dologtól – egy barátnőm is így járt.

Igazából szerintem a fentebb leírt tanácsokon kívül semmi egyebet nem kell tenni ahhoz, hogy a körmeid ápoltak és szépek legyenek – de még csak festeni sem kell hozzá: a természetesség amúgy is kezd újra teret hódítani, és egyre többen is preferálják.

Fontos, hogy a körmeinkre is igényesek legyünk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva